Kop knikken:

Het kop knikken is typerend voor vele reptielen. In tegenstelling van wat vele mensen zeggen kan ook een vrouwtje met haar kop knikken. Echter zijn de bewegingen van het vrouwtje vaak minder hevig dan bij mannetjes. Ook maken de vrouwtjes soms een diepe buiging, wat een beduidend andere beweging is dan kop knikken. Ze maken een soort golvende beweging waarbij de schouders en voor boeg in een golvende beweging naar boven komt. Als mannetje met de kop knikken doen ze dit soms zo hevig dat ze met hun voorpoten los van de grond komen. De bedoeling van het kop knikken is om een andere baardagaam te imponeren of om een vrouwtje te verleiden. Ook de jonge dieren kunnen met de kop knikken.

Zwaaien:

Vooral de jonge vrouwtjes staan bekend om hun zwaaien, maar soms ook de mannetjes. Er zijn verschillende redenen waarom baardagamen zwaaien, maar de voornaamste is om aan te geven dat ze berijd zijn te paren. 

Ook de jonge baardagamen zwaaien vaak naar elkaar maar dan niet met de bedoeling om een agressief soortgenoot milder te stemmen maar meer als een vorm van communicatie. Waarschijnlijk heeft het bij jonge baardagamen ook te maken met het begin een eigen territorium op te bouwen. Maar zodra ze volwassen zijn zal dit stoppen en word het zwaaien alleen nog maar door de vrouwtjes gebruikt.

Redenen om te zwaaien zijn o.a.: 

  • Herkenning van soortgenoten; Vaak vanaf een afstandje.
  • Paarbereidheid; Tijdens het paarseizoen zwaaien de vrouwtjes om aan te geven dat ze bereid zijn om te paren.
  • Communicatie; Ook jonge baardagamen zwaaien vaak naar elkaar. Dit is echter een vorm van communicatie. Zodra de dieren volwassen zijn, zullen over het algemeen alleen de vrouwtjes deze vorm van communicatie nog gebruiken.
  • Man goed te stemmen; Soms zwaaien vrouwtjes om agressieve mannetjes goed te stemmen. 

Kleur veranderen o.a. door stemmingswisselingen: 

Bij zowel mannetjes als bij vrouwtjes kan de kleur van de lichaam net als de baard veranderen (feller worden) door stemmingswisselingen. De zwart kleuring van de baard is vaak een teken van stemmingen om te paren. Ook kan de baardagaam zijn kleuren naar voren laten komen zodra hij angst, dominantie of boosheid ervaart (zie ook stress)

BRON